Referentie van bestuurslid OpDePedalen Floor Minne

“Wij zijn zeer onder de indruk van de documentaire die Denise heeft gemaakt over OpDePedalen 2018, een meerdaags evenement in Frankrijk dat geld inzamelt voor Stichting Make a Memory. Ver voor het evenement heeft Denise samen met het bestuur een plan gemaakt hoe de documentaire eruit zou moeten zien. In deze gesprekken bracht Denise veel ideeën en suggesties naar voren waardoor het plan een duidelijke vorm kreeg. Tijdens het evenement, waarbij ouders die hun kind hebben verloren of betrokken zijn bij deze doelgroep centraal staan, heeft Denise door haar inlevingsvermogen, menselijke vaardigheden, geduld en doelgerichte aanpak zeer efficiënt gewerkt. Dit alles heeft geresulteerd in een documentaire dat onze verwachting overtroffen heeft. De documentaire geeft zeer treffend de doelen van ons evenement weer en is daarmee van zeer grote waarde voor zowel de deelnemers als het evenement.”

Autoprogramma ‘Auto Traa Autonieuws’ gaat door in 2019

Sinds ruim twee jaar presenteer ik het maandelijkse autoprogramma ‘Auto Traa Autonieuws’. Ook in 2019 zal ik maandelijks de kijker kennis laten maken met het nieuwste model van Suzuki of SEAT.

Titel tweede documentaire: ‘Ieder kind verdient een naam’

Afgelopen week zijn de website en Facebookpagina voor de documentaire die ik onlangs heb opgenomen in Tanzania online gegaan. Beide platforms dragen de titel van de film, te weten ‘Ieder kind verdient een naam’.
De titel ‘Ieder kind verdient een naam’ is gebaseerd op het feit dat ouders in Tanzania vanwege het hoge risico op overlijden rondom de geboorte, baby’s vaak niet direct na de geboorte de vooraf bedachte naam durven te geven. Project NICU, het project dat ventraal staat in de film, streeft ernaar dat de babysterfte zodanig daalt, dat ouders vertrouwen krijgen in een toekomst voor hun baby en ze direct na de geboorte een naam durven te geven. De erkenning die elk kind verdient.

Opnamen in Afrika voor tweede documentaire afgerond

Begin november vertrok ik, na een aantal maanden voorbereiding, naar het Afrikaanse Tanzania voor de opnamen van mijn tweede documentaire. Voor de film heb bijna 24/7 gefilmd op een intensive care voor baby’s in een missieziekenhuis in Sengerema en onder andere artsen, verpleegkundigen en moeders geïnterviewd.

Het waren twee enerverende weken, waarbij thema’s als verlies, liefde, machteloosheid, hoop, verdriet en troost zich constant afwisselden en vaak naast elkaar stonden. Voor mij is het zowel als filmmaker als persoonlijk een hele bijzondere, mooie en ontroerende ervaring geweest, om zo dicht bij mensen en hun ervaringen en emoties te mogen komen.

Normaal gesproken heb ik met mensen die ik ga interviewen, zowel voorafgaande als tijdens opnamen hele openhartige gesprekken, maar blijf ik wel een buitenstaander. Doordat ik nu ook twee weken vele uren op de intensive care verbleef, de moeders leerde kennen, stervende baby’s heb vastgehouden en erbij was dat het ernstig zieke baby’s lukte om het leven aan te grijpen, ben ik me niet alleen als professional, maar ook als mens betrokken gaan voelen. De mensen en omstandigheden hebben me diep geraakt en ik denk en hoop dat de documentaire op kijkers hetzelfde effect heeft.

Inmiddels ben ik weer terug in Nederland en volop bezig met de montage, waarbij de focus ligt op authenticiteit, transparantie en integriteit. De film gaat begin 2019 in première. Heb je interesse om daarbij aanwezig te zijn, stuur dan even een mailtje naar denise@deniseeigenbrood.nl

Opnamen in Afrika voor tweede documentaire van start

Maandag ben ik na twee dagen reizen aangekomen in Tanzania, waar ik drie weken verblijf voor de opnamen van mijn tweede documentaire. Deze film gaat over Project NICU. NICU staat voor Neonatale Intensive Care Unit, ook wel couveuseafdeling genoemd. Op deze afdeling worden ernstig zieke- en te vroeg geboren baby’s opgenomen.

Ter voorbereiding op de opnamen heb ik maandagmiddag eerst intensief kennisgemaakt met het ziekenhuis. Ik mocht mee naar de operatiekamer en naast de arts staan terwijl zij een keizersnede uitvoerde, het gezond geboren baby’tje in mijn armen nemen (zie foto 1) en hem naar de afdeling brengen waar hij verblijft tot zijn moeder is bijgekomen van de operatie. Ook was ik aanwezig bij een reanimatie van een baby die het helaas niet heeft overleefd. Binnen verschillende culturen wordt op verschillende manieren omgegaan met verlies. Ik heb het kindje vast mogen houden tijdens dit laatste proces. Ik had trillende handen van ontroering en tegelijkertijd een heel goed gevoel over de keuze bij dit kleine mannetje te blijven.

Inmiddels ben ik volop bezig met de opnamen en voelt het fantastisch vol toewijding bezig te zijn met het maken van deze documentaire.

Documentaire Make a Memory in première en online gepubliceerd

Het waarmaken van een grote droom, waar ik al een aantal jaar naartoe werk, is vorige maand uitgekomen: het maken van mijn eerste documentaire. Vrijdag 2 november is de film in première gegaan en na afloop via diverse kanalen online gepubliceerd. Ik heb deze film volledig zelfstandig gemaakt, zowel de productie, het redactiewerk, de regie, het camerawerk, het afnemen van de interviews als de montage heb ik gedaan.

Voor deze film, waarin de doelgroep en missie van stichting Make a Memory centraal staan, ben ik met 29 mensen die hun kind hebben verloren of betrokken zijn bij ouders die een kind hebben verloren, afgereisd naar Frankrijk. Tijdens de opnamen zag ik veel tranen, rouw en pijn, maar ook heel veel liefde, verbinding en moed. Het was ontzettend mooi en hartverwarmend om mensen op deze intieme momenten te mogen filmen en interviewen.

Door de openheid en kwetsbaarheid van deze ouders, in combinatie met het inzetten van mijn eigen vaardigheden wat betreft het maken van reportages en ervaringen met verlies, is het gelukt om in deze documentaire de verhalen van deze mensen integer en krachtig in woord en beeld te vertellen.

Referentie van directrice van Stichting Vivendi Astrid Nijssen

“Niet alleen met het resultaat zijn we blij, maar ook met de samenwerking! Door Denise haar positieve open houding en haar gerichte vragen wist ze de juiste toon te vinden in de documentaire. Waardoor het verhaal duidelijk werd en de emotie overkwam. Denise werkt met passie en dat werkt aanstekelijk!” – Astrid Nijssen

Opnamen eerste documentaire afgerond

Van 21 september tot en met 24 september was ik in Frankrijk om een grote droom te verwezenlijken: het maken van mijn eerste documentaire.

Ik was daar samen met zo’n 30 ouders die allemaal hun kind hebben verloren. Tijdens deze dagen zag ik heel veel tranen, rouw en pijn, maar ook heel veel liefde, verbinding en moed. Het is ontzettend mooi en hartverwarmend om mensen op deze intieme momenten te mogen filmen en interviewen.Door de openheid en kwetsbaarheid van deze ouders, in combinatie met het inzetten van mijn eigen vaardigheden wat betreft het maken van reportages en ervaringen met verlies, wil ik het verhaal van deze moedige ouders integer en krachtig in woord en beeld vertellen.

Momenteel ben ik bezig met de eindmontage van deze documentaire, die op vrijdag 2 november in première gaat en kort daarna online wordt gepubliceerd.